Хаити отдавна страда от враждуващите престъпни кланове в страната. По данни

...
Хаити отдавна страда от враждуващите престъпни кланове в страната. По данни
Коментари Харесай

Хаити: терор, убийства, линч и насилие

Хаити от дълго време страда от враждуващите престъпни кланове в страната. По данни на хаитянските управляващи през първото тримесечие на 2023-а година починалите са 815, 637 души са били отвлечени. Сблъсъците сред противниковите групи са непрекъснати, както и протестните акции и грабежите. Жените и девойките стават жертва на изнасилвания, пътуванията в страната не се предлагат.

Поради това генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш настоя интернационалните сили да се намесят незабавно, с цел да лимитират ескалиращото принуждение на бандите - несигурността в столицата Порт о Пренс е като в страна, намираща във въоръжен конфликт, уточни Гутериш.

Местната полиция не може да се оправи

Хаити е най-бедната американска страна. Наред с честите естествени произшествия, хората страдат от корупция, апетит и заболявания. По молба на министър-председателя Ариел Хенри и на държавното управление ръководителят на Организация на обединените нации се разгласи за интернационална задача, с цел да се постави завършек на рецесията. Но нито Съединени американски щати, които са били обект на рецензии поради свои по-раншни интервенции в Хаити, нито Канада демонстрираха интерес да оглавят задачата.

Силите за сигурност на Хаити не са в положение сами да овладеят обстановката. " От началото на 2023-а година 22 служители на реда са били убити от бандите ", сподели Гутериш. Служителите на националната полиция непрекъснато са обект на атентати, доста от тях дезертират и бягат в чужбина.

Бандите - с от ден на ден власт

След убийството на президента Жовенел Моиз през ули 2021-а година клановете в Хаити стават все по-мощни и употребяват от ден на ден принуждение. В момента министър председателят Ариел Хенри е отпред на преходно държавно управление, президентският пост е незает. По данни на хаитянските управляващи огромните кланове са седем, в тях членуват 200 групировки.

През декември Организация на обединените нации излязоха с преценката, че бруталните групи управляват 60 % от Порт о Пренс. Местното население обаче твърди, че цялата столица е в ръцете на клановете.

То на собствен ред ползва принуждение по отношение на членовете на бандите - 13 техни хипотетични членове са били изгорени живи в понеделник, по данни на медиите. Преди това в покрайнините на столицата се стигна до нощна престрелка, която принуди стотици фамилии да се впуснат в бягство.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР